Friday, May 27, 2011

Thursday, May 26, 2011

aktiviti memasak masa cuti 1: PULUT PANGGANG

rajin nya sy melakukan aktiviti masak memasak semenjak dua menjak ni. ari ni stat pagi ag da tolong mak prepare bahan2 nak wt pulut ni. wat ni pon sbab ayah yg mngidam. bkan senang nk wat. dari pg smpi malam kot. seingat sy lpas isyak baru settle sume t-masuk xtvt mngemas dapor.

step ny camni.

untuk isi -pulut n inti-:
mula2 rendam beras pulut( nk bagi lembut). lepas 2 kukus pulut smpi empuk kot. hehhe. xsure sbb mak yg kukus. p wseny masukkan santan 1x. then masak sambal ikan gune ikan, santan, halba, bawang2 kot. (xingat sbb mak yang wt). sy just kacau2 je dkt hampir 1jam gk kot. kemudian lepas 2 2 da siap masukkan smbal ikan dalam pulut. kemudian gulung dalam daun pisang spt cara penyediaan di bwh. nak gulung pon ada teknik2 tersendiri.

ini pulut dalam pengukus :)



ini sambal ikan utk inti...


untuk bungkusan
pas2 dlm masa yg sama gk kena sdiakan daun pisang. pagi2 sy la yg kena cari daun2 pisang 2. pas2 bersihkan n potong mngikot saiz yg sesuai. lidi2 juga perlu d-sediakan utk cocok hujung daun pisang slpas ia slesai di-gulung@ d-bungkuskan.

hmm sy xbape reti gk wat pulut ni. p lam 77.99% gak la reti ny. lau every single step n every single bahan2 xbape ingat la. just reti2 camtu je. papepon reti gak la kan. lau ad raya2 konpem kena wat. kna jd la assistant tetap dapor lau kat umah ni. hohho.


tadaa!!! ini yg sudah siap d-bongkoss :)

Wednesday, May 25, 2011

mak dgn anak yg menangis :(




perbualan antara anak, ayah n mak

mak yg cakap kat ayah anak nak something.
anak senyap sambil ckt2 m-celah.
ayah jwb xleh bg lagi something tu.
anak: kecewa, da frust nonggeng xdpt bende dy nak. :(
anak yg manja n sensitive ni trus wse nak nangess
-
-
-
-
-
-
-
anak yg nga nanges ni cover2 xmau mak ayah nampak airmata
masuk bilik smbng nanges dpn akak
g tenang jap: solat asar
-
-
-
-
-
-
laparr. nak makan kat dapur.
mak nya nampak mata anak yg bengkak tu. dy tw la c anak ni nanges.
-------mak bebel2 n nasihat ag, mak marah anak nanges-------




mak ckp:
'patotnya mak yg nanges sbb anak duk jaoh sokmo, xpernah lekat duk nga mak kt umah sjak dulu. ni wt npe nk nanges, mak v mcm2 dh kn bukan bia kn je k mu tu.' huhhu


::: anak b-tambah b-jurai2 airmata. sdey mak kate g2. anak mak hak sorg ni je xlekat duk nga mak. dah la anak xmo duk umah lau keje 6t. anak nk keje kt len xmo dkt2 umah. t anak kawen mesti tggal mak ag. sdih nye. xpe anak ttap xkan abaikan mak. anak janji. anak syg mak sampai bile2. mak je nyawa anak. huuuu



ari ni duk layan jiwa nga lagu ni....

bertemu cinta- OST NurKasih the Movie



footprint: bz wat pulut panggang ari ni. t cte2 sal 2 :)

Monday, May 23, 2011

Maggie Q


hyeee. tetibe nak wat entry pasal maggie Q ni sebab smalam t-tengok 2 movie. kebetulan 2 2 c maggie Q ni yang jadi heroin. best gak la. citer ala-ala assasin gitu. 1st layan movie Naked Weapon. 2nd movie The King of Fighters lak. cerita naked weapon best la coz ada watak Jack (polis hensem). tapi jalan cerita & plot movie ni mmg best, pasal bdk2 perempuan yg diculik n diajar pelbagai teknik pertahankan diri di 1 kem rahsia oleh Madame M. dia ni mmg zalim, sebab takde hati perut, tak kisah bunuh-membunuh sesama kawan utk tau sape yg paling hebat. Maggie Q as Charlene cuba utk menyelamatkan kawan nya Katt but at last Katt mati gak kena bunuh.

then cerita The King of Fighters tak best sgt sbb crta nya agak payah difahami. banyak sangat dimensions. banyak tournement antara fighters2 utk jadi the king of fighter. sbb t-lalu bosan sampai sy t-sengguk2 tengok cite ni. hehhhe. tp maggie Q as mai mmg the best la. hebat sgt dia fight.

ni Maggie Q nya brief details:
- Margaret Denise Quigley
- born May 22, 1979
- is an American actress and former fashion model

ni adalah hensem police: Jack dalam Naked Weapon :)


ni hensem Kyo Kunasagi dalam The KIng of Fighters:



Friday, May 13, 2011

last moment- part 2 [faculty dinner]


masa : 8-11 pm
tarikh : 13 may 2011
tempat: pulai springs resort

last nite bbq ngan coursemate. mlm ni lak faculty dinner ngan FS ny 'facultymate' lak. g sana by bus. tema sepatutnya black n grey p ramai je yg tak ikut tema t-masuk la sy. :) tapi sume org melaram la that nite. makanan yg dihidangkan ala2 chinese food. not bad. sedih gk bila bdak2 ni nyanyi lagu 'Graduation Day'. wat kami sebak sbb da habis pengajian selama 3 tahun. malam tu dapat ramai dapat award best presenter utk viva. congrats to all. then, keje yg wajib ialah sesi b-gambar untuk kenag2an wat kali terakhir. will miss this moments. sob3 :(

let the pic tell d story of d nite:



dedicated to all my fren. the memories will never fades. goodbye. good luck for our future. remember all the times together. will meet again on september for our graduation day. :)


Thursday, May 12, 2011

last moment- part 1 [bbq nite]

masa : around 8.30pm (lepas isyak)
tarikh : 12 may 2011
tempat : depan pejabat KRP

malam tu b-BBQ b-sama2 ngan SSCians untuk kali terakhir. ni la masanya kami nak kumpul kenangan wat kali terakhir lepas sume da selesai especially lepas PSM presentation. tapi tak semua bdak2 course yg join. p act meriah gak la. antara aktiviti malam 2 :

--> makan2


--> berkumpul atas jalan tar dlm bulatan

--> main @ jual teka teki

--> main sambung2 ayat

--> main bOOm2

--> main o--zOOm


--> main telur->ular->naga->raja


--> sesi b-gambar (wajib)


--> bagi award/cenderamata


then, we all plan nk wat reunion every 3years. insyaallah :)
what a memorable nite with coursemate. will miss every moment.

Tuesday, May 10, 2011

kita hampir ke situ



alhamdullillah.
DONE!
!!!
syukur sang
at2.
even performance dalam final project presentatio
n tak sangat memuaskan tapi syukurlah semuanya dah selesai. actually, part Q&A membuatkan ramai jadi tergagap2. tak tau nak jawab pe even soalan simple je kan.
emm, takpela.
redha je.
hopefully results o
k la.
malas nak pikir by
k2.
we do what we can do
the best. :)

kita hampir ke situ.
saja nk ambik fee
l ckt ngan lagu ni.
dah hampir nak habiskan
degree la konon2 nya.
tinggal sisa2 beberapa hari je lagi nak berakh
ir kehidupan di UTM tercinta.
sedih-hep
y sume ada.

1st year MHS
-__-

saya akan meri
ndui kalian sume.
chah, shera, alyaa, mcza.. my besti
es from same courses.
kita da b-jaya m-harungi segala2 nya s
panjang 3tahun as SSC students.
exam, PSM sume kita dah lalui even
macam2 halangan n dugaan dtg.
sepanjang b-sama2 gak b-maca
m2 kita da share together.
senyum ketawa air mata masam muke. su
me tu dugaan dlm persahabatan.
lepas ni sume bwk haluan masing2 tp jg
n la kite lupekan knangan sama2 ye. will miss u ols. :)


rakan seangkatan secourse searas
=P

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

pic zmn dolu2 *forecast*

all my besties mida, syikin, meni, awa, shieha, yah, anim, n sume2 la
*sory tak t-mention kt cni*
u all are my best fren 4ever whatever happened.
i will miss u all n our memories together.
sedih nya da payah nk
jumpa pasni.
utk mmber2 yg 'engineer to be' tu selamat menemp
uh final year nga jayanya starting next sem n selamat b-LI gk.
t ak grad jgn lupe bwk bunga2+bear yg
size plg besar. hehhe :)

my besties+bff ever <3

jgk kpd coursemate. kite da harungi 3tahun dgn jayanya.
yg belum berjaya teruskan usaha untuk
m-nyettlekan degree anda. :)

my coursemate 3SSC1

& kwn2 UTM yg lain
*ada yg tak leh mention kat cini*:P
will miss u n u all
:)
ada jodoh ju
mpe lagi.


ada henfon fb skype ym jgn lupe ntk contact ye sume. :)
insyaallah panjang umur murah rezeki n ada jodoh kita jumpa lagi.

ni adalah pic org yg xsabar nak pkai topi 2 :P

::: hope for bright future.
nak cepat2 dapat kerja
n seterusnya...............
hahahaha :P






Sunday, May 8, 2011

mother! i love u so muchh!




Mothers are the sweetest gift from Gods to us. There is no way we can ever really thank our mother for all she does for us nevertheless we must make it a habit to keep reminding ourselves of the various sacrifices she made while raising us.

For my mom,
Thank you mom for everything that you have done and keeping doing for me. Thank you God for having you as part of my life, you have taught me many good things, today what i have become it's because of you.

Thank you for being the best mom ever! Thank for your prayer. I love u so much even I am quite stubborn. I will do anything for you. Sorry for my wrong mistakes. Fly my love and kisses from far.


this is my beautiful 'mak'

Thursday, May 5, 2011

WARNA BAJU IKUT HARI :





Untuk kita yang suka memakai baju yang berwarna warni, sebenarnya warna mempunyai peranan dalam menyembuh dan memulihkan tenaga dalaman kita. Cubalah mengikuti tips ini dalam memilih warna pakaian kita setiap hari:-
1. Hari Isnin : Pakailah pakaian berasaskan warna putih untuk kesucian rohani, kesejahteraan minda dan ketenangan jiwa.

2. Hari Selasa : Pakaian yang berwarna merah jambu atau ungu untuk membangkit rasa kasih sayang, dan tumpuan.

3. Hari Rabu : Cubalah pakaian yang berwarna biru untuk memulihkan atau mengeratkan perhubungan serta kominikasi.

4. Hari Khamis : Pakaian yang berwarna kuning atau oren, untuk melapang dan melegakan fikiran serta memberi semangat dan tenaga dalaman.

5. Hari Jumaat : Penghulu Hari, pakailah pakaian yang berwarna hijau, untuk keseimbangan dan kesegaran minda. Hijau juga melambangkan keIslaman.

6. Hari Sabtu : Pakaian yang berwarna merah ataupun merah hati, untuk keberanian, tuah dan kemewahan.

7. Hari Ahad : Hitam itu menawan. Pakaian warna hitam untuk hari Ahad, untuk istirehat dan gabungan.