step ny camni.
untuk isi -pulut n inti-:
mula2 rendam beras pulut( nk bagi lembut). lepas 2 kukus pulut smpi empuk kot. hehhe. xsure sbb mak yg kukus. p wseny masukkan santan 1x. then masak sambal ikan gune ikan, santan, halba, bawang2 kot. (xingat sbb mak yang wt). sy just kacau2 je dkt hampir 1jam gk kot. kemudian lepas 2 2 da siap masukkan smbal ikan dalam pulut. kemudian gulung dalam daun pisang spt cara penyediaan di bwh. nak gulung pon ada teknik2 tersendiri.
ini pulut dalam pengukus :)
untuk bungkusan
pas2 dlm masa yg sama gk kena sdiakan daun pisang. pagi2 sy la yg kena cari daun2 pisang 2. pas2 bersihkan n potong mngikot saiz yg sesuai. lidi2 juga perlu d-sediakan utk cocok hujung daun pisang slpas ia slesai di-gulung@ d-bungkuskan.
hmm sy xbape reti gk wat pulut ni. p lam 77.99% gak la reti ny. lau every single step n every single bahan2 xbape ingat la. just reti2 camtu je. papepon reti gak la kan. lau ad raya2 konpem kena wat. kna jd la assistant tetap dapor lau kat umah ni. hohho.
tadaa!!! ini yg sudah siap d-bongkoss :)
No comments:
Post a Comment